Carpe diem

Carpe diem, vad betyder det egentligen? "Fånga dagen", på latin säger vissa. Men vad tänker ni på när man säger fånga dagen då? Tänker ni på att utnyttja dagen till fullo och göra så mycket ni bara kan för att sedan kunna ha någonting att berätta om? Risken finns att man glömmer bort att ha roligt när man eftersträvar någonting som man själv inte förstår innerbörden i. Själv tolkar jag carpe diem som "ta vara på dagen" eller "njut av dagen". Anledningen till att jag skriver om detta är just för att så många människor inte uppskattar livet för vad det är. Folk vill göra mer, uppleva storartade saker och sedan vara nöjda och tänka "jag har gjort så mycket i mitt liv". Folk jäktar helt enkelt alltför mycket, istället för att bara koppla av och ta dagen som den kommer. De känner att det inte räcker med att umgås med de man älskar och göra saker tillsammans med dem. Istället vill de göra nya saker hela tiden. Risken finns att dessa typer av människor inte hinner eller kan göra de saker som de tycker är så storartade och blir de förkrossade och tänker "Vad fan gör jag med mitt liv egentligen?" Detta är inte vad Carpe diem betecknar. Jag tror att det är många som har missuppfattat hela innerbörden.  

Som jag ser på carpe diem, förstår jag att även om man gör samma gamla sak dag in och dag ut (som en inövad ritual), ska man fortfarande tänka att man gör det för att man älskar det. Är man missnöjd med någonting, förändrar man. Är man arg för någonting, förlåter man. Livet är för kort för att slösa på meningslösa bråk och för höga mål. Man sitter inte och spiller tid på att grubbla över varför saker och ting är som de är och varför man inte kan göra någonting nytt med sitt liv. Den här livssynen kom till under svåra tider som Pesten och under de allra största krigen. Det var meningen att folk skulle förstå att det inte gick att lita på morgondagen. Man visste inte säkert om man kanske levde då. Därför var det extra viktigt att ta vara på dagen och umgås med dem man älskade allra mest (Inte åka till Paris för att ta en fika och sedan till New York för att shoppa, haha).


Många talar även om att man ska uppfylla sina drömmar innan man dör. Alla drömmar uppfylls kanske aldrig, men många drömmar kan fortfarande förverkligas. Jag säger inte att man ska sluta drömma om stora ting. Jag menar bara att man inte ska bli ledsen och känna ångest OM ens största önskan aldrig slår in. Min pappa brukar till exempel alltid säga att han vill åka till Mars, men inte fan gör han det. Han vet att det är omöjligt för hans del. Det gäller att inte hänga upp sig på saker och ting. Förstår ni vad jag menar? Satsa istället på att göra små och roliga saker som inte är så extrema, så kommer ni att se att det sätter lite mer färg på vardagen. Ännu en risk som finns om man försöker göra för mycket varje dag, är att man tillslut inte själv kan minnas vad man gjorde och om man verkligen hade kul. Det är inte roligt att jaga möjligheter i livet. Det är bara jobbigt. Uppskatta livet för vad det är!


Den här dagen minns jag verkligen bra. Det är inte varje dag man åker
skridsko på sjön med sina närmaste vänner. Vi gjorde någonting så litet,
men det blev så himla roligt eftersom att vi var flera vänner. Och detta var en
spontan sak också. Spontanitet uppskattas nog allra mest! Den här dagen
var hur mysig som helst och jag är glad att det var vi som åkte på den där
sjön! Tack så mycket allesammans!Kommentarer
Miiqa

Jag gillar verkligen det här inlägget! Tycker att du har absolut helt rätt! Man måste kunna njuta av livet och inte bara stirra sig blind på alla mål och måsten. Samtidigt är det viktigt att ha drömmar. Kunde inte sagt det bättre själv, helt enkelt ^^

2009-07-30 @ 13:46:36
URL: http://flischyflaschoo.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0